Indien u de onderstaande nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de onlineversie.

 


Verschijning e-mailnieuwsbrief
Dit is de laatste reguliere e-mailnieuwsbrief van 2010. Op 17 december verschijnt er een speciale nieuwsbrief gewijd aan bij– en nascholing. In januari 2011 ontvangt u weer een reguliere nieuwsbrief. Wij wensen u vast een heel prettige feestmaand toe.
 
  KIVI NIRIA nieuwjaarsreceptie op 6 januari
U bent op donderdag 6 januari 2011 van harte welkom in het KIVI NIRIA gebouw in Den Haag om met ons het glas te heffen op een succesvol 2011. De nieuwjaarsreceptie zal worden geopend met een speech van onze nieuwe president Martin van Pernis. Hij zal in zijn speech onder andere ingaan op de successen van KIVI NIRIA in 2010, het nieuwe jaarthema voor 2011 en op het 125-jarig bestaan van het technologietijdschrift De Ingenieur. De receptie wordt gehouden van 17.00 tot 18.30 uur. Kijk voor de routebeschrijving en parkeermogelijkheden op onze website. > lees verder
 
 
  KIVI NIRIA Jaarthema 2011 bekend
Voor 2011 heeft KIVI NIRIA als jaarthema gekozen voor ‘Slim materiaalgebruik – over schaarse materialen, nieuwe materialen en het ontwerp als oplossing’. De druk op beschikbare grondstoffen wordt steeds groter. De samenleving verlangt daarom naar slimme techniekoplossingen van ingenieurs. Met het jaarthema willen we op deze grondstoffenproblematiek ingaan en de feiten boven tafel krijgen. Is er een grondstoffentekort? Welke materialen hebben we nodig? Welke ontwerpkansen zijn er en voor welke dilemma’s staat de ingenieur als ontwerper? Wilt u ook meedenken over dit thema? Uw ideeën zijn van harte welkom bij Jasper van Alten,
e-mail: jaspervanalten@kiviniria.nl
> lees verder
 
 
  Bètatechniek studenten extra hard aangepakt
De bezuinigingen van het kabinet treffen ook de studenten. De kwaliteit van onze technische opleidingen en onze afgestudeerden is goed, maar deze moet steeds beter worden als Nederland de internationale concurrentiestrijd wil blijven voeren. Dat technische studenten langer studeren is dus niet vreemd, maar juist goed en dit moet niet bestraft worden. Onze grootste zorg is dat jongeren door de voorgestelde maatregelen weer minder vaak voor techniek zullen kiezen. Alle energie van de afgelopen jaren om jongeren voor techniek te interesseren ten spijt. Ook zijn we bang dat deze maatregelen een zesjes cultuur bevorderen. Terwijl we juist zo graag op kwaliteit willen scoren en studenten willen blijven uitdagen. KIVI NIRIA heeft staatssecretaris Zijlstra, met de portefeuille hoger onderwijs, deze boodschap ook per brief meegedeeld en ondersteunt van harte de protestinitiatieven die door studenten worden ondernomen.
 
 
 
EN VERDER
 
 
  Debat politiek en techniek over innovatiebeleid
Op 26 november vond bij KIVI NIRIA een debat plaats over het nieuwe innovatiebeleid. Naast de industriewoordvoerders van de VVD en PvdA waren ook Rein Willems, Robbert Dijkgraaf en Kees de Koning als inleider aanwezig. Naar aanleiding van dit debat gaat KIVI NIRIA een brief schrijven naar minister Verhagen met aanbevelingen. Tijdens het debat kwam duidelijk naar voren dat we niet te negatief mogen zijn over het Innovatieplatform. Er zijn de afgelopen jaren zeer goede dingen bereikt als het gaat om de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen. We moeten dus voorzichtig zijn met een harde reset van het beleid. Via een ingezonden artikel in het Financieele Dagblad heeft KIVI NIRIA reeds gereageerd op de eerste gevolgen van het nieuwe regeerakkoord. Binnenkort meer hierover.
 
 
  KIVI NIRIA bijeenkomst ‘Werken bij de Wereldbank’ een succes
De KIVI NIRIA activiteit met de Wereldbank op 29 november was zeer geslaagd. De heer Amorisino, senior recruiter bij de Wereldbank, liet zien hoe de Wereldbank als organisatie in elkaar zit en welke mogelijkheden er zijn om er te werken. De heer Ossen, lid van KIVI NIRIA, liet zien wat zijn ervaringen zijn met de Wereldbank. Hij werkt al meer dan 30 jaar samen met de Wereldbank. Na de twee presentaties was er ruim de gelegenheid om te netwerken. De beide presentaties zijn via onze website te downloaden. Indien iemand nog contact wil opnemen met de heer Amorosino, dan kan dat via ramorosino@worldbank.nl. > lees verder
 
 
  Goed verzekerd via KIVI NIRIA
Onder de noemer KIVI NIRIA Verzekeringsvoordeel biedt Finles Financial Management een aantrekkelijk verzekeringspakket met korting voor KIVI NIRIA leden. Aanvullend op het bestaande aanbod van Delta Lloyd ontvangen leden nu ook 10 procent korting op de basisverzekering van Avéro Achmea en zelfs 15 procent op de aanvullende verzekering van Avéro Achmea en Turien & Co.
Daarnaast ontvangen leden een korting op het KIVI NIRIA lidmaatschap bij afname van verzekeringen uit minimaal twee groepen. Dubbel voordeel dus!
> lees verder
 
 
  Regio Alkmaar vraagt uw hulp
De regio Alkmaar heeft recent de Stichting Future Tech opgericht. Doel van deze stichting is het populariseren van en publieke belangstelling wekken voor techniek. De Stichting Future Tech heeft het voornemen om de komende drie jaar in het voorjaar een grootschalig publieksevenement in combinatie met een symposium te organiseren. Medio 2011 zal het eerste evenement plaatsvinden in Alkmaar met als thema ‘Mobiliteit en Energietransitie’.
De regio is op zoek naar partijen om deel te nemen aan dit evenement als exposant, als sponsor en/of als deelnemer aan het symposium. Heeft u ideeën over partijen die van toegevoegde waarde zijn voor dit evenement, laat het de afdeling dan zo snel mogelijk weten. Dit kan via Jeroen Erkamp, j.erkamp@engenius.nl.

 
 
  KIVI NIRIA vacatureprikbord voor de volgende stap in je carrière
Ben jij op zoek naar een baan, stage of afstudeeropdracht? Zit u te springen om personeel? Maak dan gebruik maken van het
KIVI NIRIA Vacatureprikbord op onze website, een platform waar vraag en aanbod bij elkaar komen.
> lees verder
 
 
  KIVI NIRIA organiseert First Lego League regio finales  
Op 24 november heeft KIVI NIRIA Regio Haarlem voor de vijfde keer met succes de First Lego League regio finale georganiseerd. Deze internationale roboticawedstrijd is bedoeld om kinderen op leuke en uitdagende manier met techniek in aanraking te brengen. Op 8 december was regio Haarlem aan de beurt om voor de eerste keer ook een regio finale te organiseren. > lees verder
 
 
  Vacature STT projectleider
Voor een nieuwe toekomstverkenning die in het voorjaar van 2011 start zoekt STT een enthousiaste
Projectleider/toekomstverkenner (V/M).
Voor deze verkenning staan drie thema's op de nominatie:
• de functie van het ziekenhuis en de transmurale zorgtechnologie van de toekomst
• de convergentie van voeding en geneesmiddelen en de rol bij preventie
• de toekomst van 'personalised information, publishing and media'
De uiteindelijke keuze wordt mede bepaald door de kwaliteit en de affiniteit van de aan te stellen projectleider.
De vacaturetekst is te vinden op www.stt.nl.

 
 
  De Nationale Luchtvaartprijs 2011
Elke twee jaar wordt de Nationale Luchtvaartprijs uitgereikt met als doel het stimuleren van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart. Voor 2011 is het thema ‘innovatie met focus op energie’ gekozen.
Voor de beoordeling zal in het bijzonder gekeken worden naar inzendingen die innovatief van aard zijn en die zichtbaar bijdragen aan de duurzaamheid van onze samenleving. De prijs bedraagt een geldbedrag van 30.000 euro voor de kandidaat (of groep van kandidaten) die naar de mening van de jury het meest aansprekende voorstel indient. De uiterste datum voor de ontvangst van inzendingen is 31 januari 2011. Voor meer informatie en aanmelden surft u naar www.luchtvaartfonds.nl.
 
 
  Boek over Nieuwe Hollandse Waterlinie met korting 
Het boek ‘Onheilstij’ van schrijver en journalist Leendert van der Valk reconstrueert op bijzondere wijze de opkomst en ondergang van De Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens en na WO II: het beroemde 85 kilometerlange militaire netwerk van forten, sluizen, dijken en sloten dwars door Nederland heen. Van der Valk sprak met ooggetuigen – boeren, molenaars, soldaten en NSB’ers – en vertelt hun verhaal over het ingenieuze, trotse verdedigingswerk tussen Muiden en de Biesbosch tijdens WO II. Op vertoon van deze nieuwsbrief ontvangt u 2,90 euro korting bij aankoop van ‘Onheilstij’ in de boekhandel!
Kortingsnummer: 901-84185
Normale prijs: €17,90; Actieprijs: €15,00
Looptijd actie: van 10-12-2010 t/m 10-02-2011
ISBN: 9789048807543
 
 
 
AGENDA
Klik hier voor activiteiten in uw provincie: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg,
Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
 
 
Activiteit
13 december 2010

Organisator
 

Plaats
 
 
Lezing: Private GSM
 
Afdeling voor Telecommunicatie
 
Den Haag
14 december 2010
Najaarsborrel
 

Afdeling voor Waterbeheer
 

Amersfoort
15 december 2010
ITA discussie avond + jaarvergadering
 

Afdeling voor Tunneltechniek en Ondergrondse Werken
 

Utrecht
Lezing: Beleggen vanuit de theorie naar praktijk
 
KIVI NIRIA Students Eindhoven
 
Eindhoven
Cursus: Wijnproeverij (vol)
 
KIVI NIRIA Students Delft
 
Delft
16 december 2010
Excursie: Bouwproject Oosterdokseiland Amsterdam (vol)
 

Afdeling Bouw
 

Amsterdam
Presentatie: Warmtekrachtkoppeling
 
Regio Zuid
 
Best
VLT Venture Class
 
Regio Oost
 
Enschede
Lezing: Integrity management of Flexible Risers
 
Afdeling voor Offshore Techniek
 
Den Haag
21 december 2010
Presentatie: 'High Voltage Direct Current' Technology
 

Regio Zuid
 

Best
4 januari 2011
Nieuwjaarsbijeenkomst met Graancirkels
 

Regio Zuid KIVI NIRIA Students Eindhoven

Best
6 januari 2011
KIVI NIRIA Nieuwjaarsreceptie
 

KIVI NIRIA

Den Haag
8 januari 2011
Lezing: Olieraffinage: engineering en katalyse
 

Afdeling Geschiedenis der Techniek
 

Delft
11 januari 2011
Ondernemerskring Noord-Holland
 

Ondernemerskring Noord-Holland
 

Amsterdam
12 januari 2011
Activiteit: Nieuwjaarsbijeenkomst Muziekkwartier
 

Regio Oost KIVI NIRIA Students Twente
 

Enschede
14 januari 2011
Groningen Airport Eelde
 

Regio Noord
 

Eelde
18 januari 2011
Excursie: Eekels, Partner in electrical solutions
 

Regio Noord
 

Kolham
20 januari 2011
VLT Venture Class Presentatie
 

Regio Oost
 

Enschede
Lezing: Sloshing in LNG Tanks
 
Afdeling voor Offshore Techniek
 
Den Haag
22 januari 2011
Nieuwjaarsbijeenskomst in culemborg
 

Regio Utrecht
 

Culemborg
24 januari 2011
KCE 2011 Traject I
 

Young KIVI NIRIA Engineers
 

Den Haag
KCE 2011 Traject II
 
Young KIVI NIRIA Engineers
 
Den Haag
Time Management
 
Young KIVI NIRIA Engineers
 
Den Haag
27 januari 2011
Excursie: Gemeente Dalfsen
 

Regio Noord
 

Dalfsen
Debat: Waterveiligheid Afdeling Techniek, Maatschappij & Economie
Afdeling voor Bouw- en Waterbouwkunde
Afdeling voor Waterbeheer
 
Utrecht